dimecres, de març 23, 2011

Els Altres Clubs de Barcelona (1) : CD JÚPITER



A principis del segle XX, el 1909, al barri del Poble Nou en uns moments de màxima ebullició obrera, naixia el CE Júpiter. Fundat per uns germans britànics que van saber aglutinar un nucli important de gent per poder tirar endavant el projecte.
El nom del club és degut a que Júpiter era el nom d'un globus guanyador en un concurs que es va celebrar a la platja de la Marbella durant aquelles dates.
Ràpidament el Júpiter es converteix en un estandart d'un barri que es veia molts cops envoltat d'una conflictivitat social derivada dels problemes laborals que es produien a les fàbriques de la zona.
Els èxits esportius no van tardar a arribar i fins i tot va aconseguir el campionat d'Espanya B l'any 1925. Aquesta triomf va suposar que el FC Barcelona el convidés a jugar un partit amistós a l'estadi de Les Corts, en el partit que serà recordat per la memorable esbroncada que el públic d'aquell partit va dedicar a l'himne espanyol, fet que va provocar la clausura d'aquell mític estadi.
Aquest no és l'únic moment en el que el Júpiter es va veure envoltat per la polèmica política, ja que el 1924 el règim de Primo de Rivera li va prohibir l'escut del club al considerar que tenia connotacions independentistes i era massa similar a la bandera estelada, que durant aquells anys havia popularitzant Estat Català, la formació que liderava Francesc Macià.
No va ser fins a la II República que el club recuperà el seu autèntic escut, i durant aquells primer anys de República Francesc Macià assistí a un partit del CE júpiter per rebre un escut original d'homenatge.
Un cop finalitzada la Guerra Civil el Júpiter va tornar a tenir problemes amb les autoritats polítiques, que van tornar a prohibir l'escut i van obligar el canvi de nom del club pel de Club Deportivo Hércules, ja que era una entitat que el règim franquista considerava que estava estretament vinculada amb els republicans i que era de caire independentista.
Tot i que el nom del club es va recuperar el 1940, l'escut no va ser oficial altre cop fins el 1989.
A finals de la dècada dels 40 el Júpiter canvia de barri i deixa el Poble Nou per anar a la Verneda, on també tindrà una gran acollida continuarà amb una gran popularitat.
El darrer gran any del CE jupiter és la temporada 1987/1988 que va jugar en la Segona Divisió B. Actualment milita a Primera Territorial i està passant uns moments durs per un club amb la seva història.