dilluns, de març 14, 2011

77 anys després, Palestina torna a casa


Mai l'eliminació d'un equip durant un partit de classificació per un gran esdeveniment havia tingut un sabor de boca tan dolç com li va passar a Palestina el passat 9 de març.
L'eliminació de la selecció Palestina en mans de Tailàndia durant la fase de classificació del grup asiàtic dels Jocs Olímpics de Londres 2012 era el primer partit oficial de futbol que es jugava a Palestina desde 1934, cosa que va significar un esdeveniment sense precedents per a la gent de Cisjordània, que veia per fi disputar uin partit oficial de la seva selecció. Fins el moment, quan Palestina jugava partits oficials ho feia a altres països de l'entorn com Jordània, i només jugava partits amistosos en territori propi.
Davant més de 16.000 espectadors, la selecció palestina va aconseguir guanyar el partit contra Tailàndia per 1 a 0 i forçar el llançament de penaltis, on van caure derrotats per la selecció del sud-est asiàtic.
Malgrat tot, els dirigents esportius i els aficionats estaven contents ja que aquesta normalitat la veien com un pas més cap a la independència, tal i com deia Jibril Rajoud, president de la federació palestina de futbol. En aquests moments Palestina ocupa el número 178 del ranking FIFA, cosa que no ha d'estranyar si tenim en compte les dificultats que han de patir diàriament els habitants d'aquest malmès país i en conseqüència els problemes que tenen els futbolistes per poder practicar l'esport que els hi agrada. Un exemple evident d'això és la mort de tres jugadors de la selecció Palestina de futbol durant un atac de l'exèrcit d'Israel a la Franja de Gaza el 2009.
Aquest partit internacional coincideix amb el temps amb la inauguració de la Lliga femenina de Futbol a Onze a Palestina, un altre torneig que ha d'ajudar a vertebrar un país on tants anys de conflicte i ocupació israeliana fan que petits esdeveniments com aquests, passin a ser grans episodis que ajuden a superar la dura quotidianitat diària.