dimarts, de setembre 20, 2011

Sparta - Slavia , el derbi de les S


Aquesta setmana es juga un dels derbis més antics i intensos d’Europa. Els dos principals equips de Praga es tornen a enfrontar en un derbi que fa més d’un segle que s’esdevé dos cops a l’any.
Fundats a finals del segle XIX, 1892 l’Slavia i 1893 l’Sparta, la rivalitat entre els dos clubs ha existit des d’un bon inici, ja que el primer derbi data de 1896.
L’Slavia va ser fundat per una associació d’estudiants i sempre ha estat vinculat als potents moviments intel•lectuals de la capital txeca. D’altra banda, l’Sparta sempre s’ha identificat més amb la classe treballadora i deu el seu nom a la ciutat grega d’Esparta, en homenatge a la fortalesa i coratge dels seus habitants.
El gran moment dels derbis entre aquests dos històrics, van ser el període d’entreguerres, quan els dos clubs van aconseguir un alt nivell i un gran reconeixement europeu.
És durant els anys 20 que l’Sparta rep el sobrenom d’”Iron Sparta” després de formar un equip imbatible a Txecoslovàquia i a Europa, on va realitzar constants gires al ser un dels equips de moda del moment ( durant els anys 20 juga diversos partits amistosos contra el Barça, demostrant un alt nivell i fent que s’arribessin a reunir 32.000 espectadors en un d’aquests partits a Barcelona ).
L’arribada a les files de l’Slavia del jugador austríac Josef "Pepi" Bican, va revolucionar l’equip i el va fer gaudir dels millors anys en la seva història. Encara ara Bican és el màxim golejador en la història d’aquests derbis i la principal icona de tota la història de l’Slavia.
Amb la fi de la guerra i l’arribada del règim comunista, l’Slavia cau en desgràcia i el nou règim comença a afavorir el Dukla de Praga. Equip fundat el 1948 per elements provinents de l’exèrcit txecoslovac.
Durant aquets període l’Sparta és l’únic equip capaç de plantar cara al Dukla, que es converteix en el principal dominador del futbol txecoslovac, mentres que l’Slavia cau en desgràcia, no guanya cap títol i fins i tot descendeix a segona divisió l’any 1951.
Amb la fi del règim comunista i la separació amistosa entre Txèquia i Eslovàquia , retornen els derbis apassionants a Praga. Tot i la supremacia de l’Sparta, l’Slavia ha aconseguit guanyar algun campionat darrerament (2007/2008 i 2008/2009), encara que l’Sparta manté l’hegemonia del futbol bohemi . Curiosament el darrer campió de l’anomenada Lliga Gambrinus ha estat per primer cop el Viktoria Pilsen, pròxim rival del Barça en la Fase de Grups de la Lliga de Campions.
Malgrat que la rivalitat no es perd, el mal moment econòmic de l’Slavia i el domini, un any més, de l’Sparta a la classificació de la lliga, fa que el favoritisme cap els espartans sigui major que mai.