diumenge, d’octubre 30, 2011

Un derbi diferent, Assyriska contra Syrianska


Malgrat que aquest any no s’hagi produït el Syriaka contra l’Assyriska és el derbi més curiós d’Europa. Podria ser un partit de futbol del Mitjà Orient però és un partit que es juga a Suècia.
Aquests dos equips són originaris de la ciutat de Södertälje, ciutat de 80.000 habitants a 35 quilòmetres d’Estocolm, i el van fundar immigrants assiris que van anar a Suècia els anys 70, originaris de Turquia després del cop d’Estat de 1971, bàsicament per treballar en dues importants companyies, una de camions i l’altra farmacèutica.
La comunitat assíria és una de les comunitats mundials maleïdes. Sense Estat propi s’extén per arreu del món, ja que degut a les condicions polítiques, socials i religioses que han hagut de patir s’han vist obligats a emigrar i buscar-se una vida millor en d’altres països. Originaris de l’Iraq, Turquia, Síria i Iran, les circumstàncies històriques fan que al llarg del segle XX hagin anat a diversos països del món com Austràlia, els Estats Units o Nova Zelanda on han format comunitats estables que no han renunciat a les seves arrels i a la seva llengua (l’arameu). La darrera gran emigració va ser arrel de l’última guerra de l’Iraq, quan fonamentalistes islàmics els van perseguir per la seva condició de cristians.
A l’actualitat hi haurien uns 20.000 assiris vivint Södertälje, que ha passat a ser considerada la capital mundial d’Assíria. I precisament en aquesta ciutat va ser on es van crear els dos equips de futbol que han passat a ser l’emblema esportiu més gran d’aquesta comunitat.
L’Assyriska va ser fundat el 1974 i ha aconseguit ser seguit arreu del món per les les diverses comunitats assíries. Darrerament milita a la Superettan, l’equivalent a la Segona Divisió, i tot i que ha jugat diversos playoffs d’ascens,fins i tot el 2005 va arribar a la màxima categoria de Suècia.
El Syriaka va ser fundat el 1977, aquesta temporada juga per primer cop a la màxima categoria sueca, i està lluitant per no baixar a segona.
Aquests dos equips han aconseguit que milers d’aficionats d’arreu del món els segueixin a través d’internet, i s’han convertit en la selecció nacional dels assiris.
Però com és que en una ciutat de 80.000 habitants existeixen dos equips d’origen assiri que conviuen amb una forta rivalitat?
L’origen de la rivalitat entre els dos equips és el mateix que la principal discussió que existeix entre els assiris d’arreu del món. L’Assyriska representa el grup dels que es consideren pròpiament com assiris, connectant amb l’herència de l’Assíria que ve de Mesopotàmia. D’altra banda, el Syriaka representa els que es consideren siriacs, pertanyents a l’esglèsia ortodoxa. Aquesta discussió antropològica és present en el dia a dia de les comunitats i provoca disputes de tot tipus entre els membres d’aquestes.
Aquesta divisió dintre agafa gran magnitud en el món futbol i especialment quan es produeixen els derbis entre aquests dos clubs, on la violència i la tensió entre els aficionats dels dos equips acostuma a ser-hi present.