dijous, de gener 01, 2015

Palestina a la Copa Àsia

El proper divendres dia 9 de gener, comença la Copa Àsia, que, tot i el seu nom, es disputarà a Austràlia. Una mica surrealista que una selecció oceànica participi i organitzi un torneig dedicat als països asiàtics.
De fet, la selecció amfitriona és la principal favorita per aconseguir el títol. Les bones sensacions que la selecció austral va deixar al Mundial 2014, més el fet de comptar amb el suport local, fan que Austràlia parteixi com a una ferma candidata al títol.
D'altres seleccions com Japó o les dues Corees també estan entre les principals favorites.
Però si alguna selecció destaca entre les participants a aquest torneig no és cap d'aquestes, si no que és la selecció de Palestina, que podrà participar per primer cop en un gran torneig internacional. Aquesta selecció reconeguda per la FIFA des de 1998, només ha pogut jugar partits oficials en partits de classificació de les diferents competicions internacionals, no aconseguint fins el moment arribar a la fase final de cap d'aquests campionats.
Palestina arriba a la Copa d'Àsia després de guanyar l'AFC Challenge Cup, un torneig disputat a les Maldivas i que donava una oportunitat a seleccions emergents, ja que qui el guanyava participava al torneig asiàtic.
De fet, Palestina no va tenir uns rivals d'excessiva importància en el panorama internacional: Kirguizistan , Myanmar i les Maldivas a la fase de grups, on va guanyar dos partits i en va empatar un altre. Va derrotar l'Afganistan a les semifinals i posteriorment va véncer a les Filipines a la final, amb un gol de Ashraf Alfawaghra.
La convocatòria de cara a aquest torneig, permet veure una selecció palestina formada majoritàriament per jugadors de les mateixes lligues palestines, tot i que també hi ha la presència d'un jugador de la lliga sueca, un a la lliga eslovena o un altre a la lliga polonesa.
Tot i que esportivament és difícil que la selecció palestina aconsegueixi grans resultats, haurem de seguir atentament els partits d'aquest equip, que com a mínim suposa un oasi en la complicada situació diària dels habitants d'aquell petit país, poc acostumat a les bones notícies i massa habituat a la repressió indiscriminada per part d'Israel. 

Molta sort Palestina!