dissabte, d’abril 30, 2011

Bòsnia, això no rutlla


A principis d'aquest mes d'abril la UEFA i la FIFA han decidit expulsar la Federació de Futbol Bòsnia i Hercegovina de totes les competicions internacionals. Això significa que ni la selecció nacional podrà disputar partits internacionals oficials, ni els clubs d'aquesta Federació podran participar en les competicions europees.
Aquest fet es produeix després dels enfrontaments constants entre els membres musulmans, serbis i croats i no la incapacitat d'arribar a un acord per tenir una direcció única de la federació. Fins el moment, les tres ètnies es repartien rotatòrialment la presidència, cosa que els organismes internacionals havien permès amb data màxima de l'1 d'abril del 2011.
Tot i els intents de la majoria musulmana de superar aquesta situació i permetre que el president de la Federació fos el membre més votat, les minories sèrbia i croata es van aliar perquè això no fos així i no pugés tirar endavant la restructuració.
Aquesta organització de la Federació de Futbol és hereva dels Acords de Dayton que el 1995 van acabar amb la guerra de Bòsnia. Aquests Acords avalaven la partició de Bòsnia-Herzegobina en una Federació bòsnia-croata i la creació de la República Srpska, de majoria sèrbia.
Aquests acords van aconseguir fer de pedaç i aturar la guerra, però sembla clar que no han resolt el problema interètnic a Bòsnia. La dificultat que tenen les tres comunitats a interactuar entre elles i la divisió excessiva de la societat i l'admnistració, fa que 15 anys després el record de la guerra encara sigui molt present.
La Federació de Futbol n'ha estat un exemple clar.
De moment ens quedarem sense poder veure jugar la selecció de Bòsnia, amb jugadors de la qualitat de Dzeko o Ibisevic. Però això és el de menys...