dilluns, de maig 09, 2011

Els altres clubs de Barcelona (2): CE Europa


Com bona part dels clubs històrics catalans, el Club Esportiu Europa neix a la primera dècada del segle XX, durant l'explosió de l'esport a Catalunya. Així el 1907 es fusionen dos clubs de la Vila de Gràcia: el Provençal i el Madrid. Aquests aprofiten la vacant que havia deixat un club federat anomenat Europa FC per poder-se federar i poder disputar competicions oficials. D'aquesta manera es funda el Club Deportiu Europa.
Ràpidament es converteix en un club de referència al Principat i el 1919 aconsegueix l'ascens a la màxima categoria del futbol català. Durant els anys 20 seran els anys de màxima esplandor de l'Europa, que rivalitza amb Barça i Espanyol com a millor equip català. La temporada 1922/1923 aconsegueix el Campionat de Catalunya, superant al Barça, durant els anys de màxima rivalitat entre les dues entitats.
Aquell títol li va permetre poder disputar la Copa del Rei, contra els millors equips de l'Estat. Després d'una campanya excepcional superant al Gijón i al Sevilla, l'Europa arriba a la final que jugarà contra l'Athletic de Bilbao a l'estadi de les Corts, estadi del FC Barcelona. Curiosament, els seguidors del Barça donen obertament suport a l'equip bilbaí, mostrant la rivalitat entre els dos clubs. Finalment l'Europa perd aquella final per 1-0 i es queda sense el títol.
Tot i aquella derrota, l'Europa continuà sent un dels equips punters i fins i tot va jugar partits internacionals a l'Uruguai, derrotant a un equip del nivell del Birmingham, o participant en una gira pels països Bàltics.
Però si una cosa destaca dintre de la història de l'Europa és el fet de ser un dels deu equips fundadors de la Primera Divisió Estatal. Durant tres temporades es mantindrà en aquella primera divisió, però l'any 1931 descendeix i ja no tornarà mai més a disputar partits de primera divisió.
El CE Europa es va veure directament afectat per la professionalització del món del futbol i en cap moment va poder competir amb equips molt és potents econòmica i socialment com el FC Barcelona, l'Athletic de Bilbao o el Reial Madrid.
A partir d'aquella època l'Europa entra amb problemes econòmics que gairebé acaben amb la seva desaparició. La temporada 1931/1932 es fusionen amb el Gràcia i funden el Catalunya, que aquella temporada disputa la segona divisió. El projecte no reixeix i l'Europa torna però amb problemes monetaris cada cop més profunds.
Durant més de trenta anys l'Europa sobreviu com pot i en diverses ocasions han de jugar exiliats lluny de Gràcia i majoritàriament a Tercera Divisió i a categories regionals.
No és fins la temporada 1962/1963 que torna a la Segona Divisió on s'hi manté fins la 1967/1968, on una reestructuració federativa els torna a baixar de categoria. A partir d'aquí tornen les males èpoques per un històric com l'Europa, que arriba a baixar fins a Regional Preferent. Arribant fins els nostres dies on és un equip consolidat a Tercera Divisió, malgrat que ha conseguit alguns ascensos de breu durada a la Segona Divisió B.
Els darrers grans triomfs de l'Europa van ser les Copa Catalunya de l'any 1997 i la de l'any 1998, títols que van servir per tornar a revifar el sentiment escapulat a la Vila de Gràcia, on el pas dels anys ha fet que la identificació amb el club, malgrat encara ser forta, s'hagi anat diluint.