dissabte, de maig 21, 2011

Futbolistes Mercenaris , Maradona a Txetxènia


Ja sabem que , en general , els jugadors de futbol són uns “pesseterus” . Vaja… bàsicament són professionals que es dediquen al futbol i que, com qualsevol altre treballador, es vol guanyar la vida el millor possible. Tot té un límit i hi ha casos flagrants on el futbolista es comporta com un simple mercenari a qui no li importa jugar per qualsevol causa o persona per tal d’aconseguir un bon grapat de bitllets. Que això ho facin futbolistes de segona categoria, que els hi costa guanyar un bon sou, podria ser comprensible. Que això ho facin exfutbolistes d’alt nivell que en la seva carrera esportiva han guanyat molts milions d’euros és una altra cosa.
El passat 12 de maig un grup de grans exfutbolistes com Maradona, Figo, Papin, Zamorano o Barthez es van reunir a Grozni per jugar un partit amistós contra una selecció d’exjugadors russos i polítics txetxens, per tal d’inaugurar el flamant nou estadi Akhmad Kadyrov.
Aquest partit estava organitzat per Ramzan Kadyrov: fill d’Akhmad i Primer Ministre de Txetxènia, amb el suport de Moscou i de Putin. Kadyrov és el líder dels kadyrovskis, un exèrcit privat que s’ha dedicat a torturar i a violar sistemàticament els drets humans de la dissidència txetxena.
Kadyrov és el propietari del Terek Grozni, el principal equip de futbol txetxè i que en l’actualitat té Ruud Gullit com a entrenador. Aprofitant el seu poder polític i econòmic a la regió, Kadyrov va decidir construir aquest nou estadi, al qual li ha posat el nom del seu pare, que va ser assassinat el 2004 per independentistes txetxens.
Ja durant el mes de març Kadyrov va organitzar un partit amistós contra exestrelles de futbol brasileres. Després d’aquest partit, el que va ser jugador del Sao Paulo i del PSG, Raí, va declarar que mai havia estat tan utilitzat en la seva vida com durant aquell partit i se’n va lamentar profundament. Raí es va comprometre a seguir més de prop el conflicte txetxè per tal de denunciar les possibles irregularitats o abusos dels drets civils.
De tot plegat resulta especialment lamentable el paper de Maradona, personatge que no dubte en erigir-se com a líder del poble i principal acusador de les injustícies socials a l’Amèrica llatina, però que alhora és capaç d’anar al Caucas i cobrar una bona quantitat de diners d’un mafiós sicari com Ramzan Kadyrov.