divendres, de març 06, 2009

Atemptat al criquet


El dimarts d’aquesta setmana, l’equip de criquet de la selecció d’Sri Lanka va patir un atac al Pakistan, a on hi van morir vuit persones, sis policies i dos civils, i hi van resultar ferits sis jugadors d’aquesta selecció. Aquest ha estat el pitjor atemptat dirigit al món de l’esport des de la mort d’11 atletes israelians en mans d’una milícia palestina durant els jocs de Munic de l’any 1972. Tot i que també es pensa en la possibilitat que l’atemptat l’hagi perpetrat els independentistes dels Tigres Tamils, sembla ser que l’autoria de l’atemptat correspondria a grups islamistes radicals que voldrien desestabilitzar el Pakistan. Després dels atemptats de Bombai de novembre de l’any passat en el que es van veure implicats islamistes pakistanesos, la Índia havia renunciat a jugar aquest partit, i va ser substituïda per Sri Lanka.
El criquet és un esport multitudinari i a tota la zona del sud d’Àsia i a bona part d’Oceania. A països com l’Índia, Sri Lanka o el Pakistan és un dels esdeveniments que aconsegueix arrossegar a més gent. Aquest esport forma part de l’herència del terrible colonialisme britànic va deixar a la zona. La presència de l’Imperi Britànic durant més de tres segles va fer que el criquet arribés a unes quotes de popularitat com cap altre esport hi havia arribat abans.
Curiosament el criquet és un esport molt minoritari i incomprès a bona part de l’Europa continental, on no gaudeix de cap tipus de prestigi i on és practicat, majoritàriament, per sectors de la immigració asiàtica.
La importància del criquet a l’Àsia és tal que ha aconseguit que els dos màxims líders de dos països amb conflictes històrics entre ells, la Índia i el Pakistan, deixessin de banda les seves disputes i es reunissin per veure un partit amistós entre les dues seleccions d’aquests estats. La reunió entre Manmohan Singh, actual primer ministre de la Índia, i Musharraf, el que llavors era primer ministre del Pakistan, es va produir a l’abril de 2005 a Nova Deli i va servir per distensionar el conflicte entre els dos països, que en aquells moments estaven en un procés d’acostament.
Malauradament aquest apropament no va ser més que una anècdota i a l’actualitat aquestes dues potències nuclears continuen amb les tensions que fa anys que arrosseguen, tensions que ni el criquet podrà resoldre.