divendres, de març 13, 2009

Hertha de Berlín


Una de les lligues europees més competitives i amb més alternances en la victòria final del campionat és la Bundesliga. Tot i que el Bayern de Munic és el club que ha guanyat més títols, durant els darrers anys hem pogut veure com resultaven guanyadors d’aquesta lliga equips com el Borussia Dormund, l’Hamburg, el Werder Bremen, l’Stuttgart o el Schalke 04.
Aquest any la sorpresa la proporcionen dos equips. D’una banda la revelació del torneig és el Hoffenheim. Aquest club pertany a una població de poc més de 3000 i fins a principis dels anys 90 era un simple equip d’aficionats. Els darrers anys ha tingut una ascensió meteòrica que l’han portat a debutar a la Bundesliga enguany, on ha liderat la competició durant moltes setmanes, però la lesió de la seva estrella, el bosnià Ibisevic, ha fet que es desinfli una mica els últims partits i actualment es trobi en una meritòria segona posició.
L’altre equip a destacar és l’Hertha de Berlín. L’Hertha és un dels equips amb més història de la Bundesliga, però com la mateixa ciutat de Berlín, té un passat tumultuós i fins i tot obscur. Actualment l’Hertha és el líder de la classificació, cosa que no és normal en un equip que el darrer cop que va guanyar el campionat va ser l’any 1932. L’Hertha, fundat el 1892, és un club que històricament se’l va vincular amb el govern nazi, amb qui es deia que mantenia una col·laboració estreta. Bàsicament aquesta col·laboració es basava en el fet que l’Hertha juga els seus partits a l’Estadi Olímpic de Berlín. Aquest estadi és una de les obres més emblemàtiques construïdes durant el règim d’Adolf Hitler i va ser la seu dels Jocs Olímpics de Berlín de 1936, aparador del Tercer Reich al món. Un estudi elaborat per l’ historiador alemany Daniel Koerfer desvincula el club del nacionalsocialisme, tot i que evidencia que tampoc no es van oposar al règim. El fet que durant el mandat de Hitler no guanyés cap títol, a més de ser un club que residia en un dels barris amb més densitat de comunistes del Berlín prenazi, l’anomenat “ Roja Wedding”, demostraria que aquest club no va tenir una especial simpatia cap a la dictadura, tot i la vinculació d’alguns dirigents amb el partit nazi, especialment el seu president durant aquells anys Hans Pfeifer.
Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, i amb l’inici de la guerra freda, Berlín acaba sent l’epicentre d’aquest nou conflicte. La divisió de la ciutat en dues parts afecta directament el Hertha que veu com queda ubicat a la banda occidental, tot i que bona part de la seva afició quedava concentrada a la zona oriental, i la construccio del mur a partir del 1961 encara accentua més aquesta situació. Això va fer que durant alguns anys, i fins que els hi va ser prohibit, els aficionats del Hertha que estaven al sector berlinès de la RDA es reunien a la zona del mur que quedava més a prop de l’estadi, per tal de poder seguir els partits del seu equip.
Els anys posteriors, i malgrat que l’any 1963 va ser un dels equips que van fundar l’actual Bundesliga, l’Hertha va patir diversos escàndols i problemes que el van portar a ser un equip ascensor entre la primera i la segona divisió.
Els darrers anys han estat els de la consolidació de l’equip com a un al capdavant de la lliga alemanya, arribant diverses temporades a jugar en les competicions europees.