dijous, de desembre 18, 2008

Lliga mediterrània


Durant els conflictes bèl·lics la supervivència passa a ser una prioritat total pels que pateixen les vicissituds d’una guerra. El teatre i els espectacles en general, l’art o el món de l’esport passen a ser serveis absolutament prescindibles per la majoria de la població i només tenen un petit paper testimonial. Tot i així aquestes activitats tenien i tenen la virtut d’entretenir la gent en moments d’extrema dificultat com els períodes de guerra.
El 18 de juliol de 1936 es produeix l’alçament militar a l’Estat espanyol que acaba desembocant en una guerra civil que durarà gairebé tres anys. Evidentment el futbol no va restar al marge de la societat i es va veure molt afectat per la situació política que es va crear arrel de l’alçament.
La divisió de l’Estat en dues àrees ( la nacional i la republicana ) va fer que fos impossible continuar celebrant el tradicional torneig de la lliga de futbol tal i com estava concebut fins aquell moment.
Va ser llavors que es va crear la Lliga Mediterrània. Aquesta es pot considerar com la primera i pràcticament última competició esportiva d’àmbit nacional ( de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó ) que s’ha realitzat fins el moment. Tot i que en un principi no va ser concebuda com una lliga d’àmbit nacional, els equips murcians també hi havien de participar, a la pràctica es va convertir en una competició amb clubs dels Països Catalans.
En la temporada 1936-37 en aquesta competició hi van intervenir 8 equips: quatre del País Valencià ( València, Athletic Castelló, Llevant i Gimnàstic de València ) i quatre equips del Principat ( Barça, Girona, Espanyol i Granollers ). Evidentment el cas balear es va veure condicionat pel fet que a Mallorca i a Eivissa va triomfar l’alçament feixista comandat per Goded, mentres que Menorca es va mantenir republicana. Això no va permetre que la Lliga Mediterrània comptés amb la presència d’algun equip baleàric.
La Lliga Mediterrània només va durar un any, la duresa del conflicte va fer impossible que durés alguna temporada més, i va ser guanyada pel Barça.
La Lliga de la Mediterrània és un precedent per una possible futura Lliga de futbol dels Països Catalans, tot i que en aquests moments es vegi molt complicat i gairebé impossible que es pugui dur a terme algun dia.