divendres, de gener 16, 2009

Oleguer i Kelme


Sense saber absolutament res de jurisprudència la sentència que l’Audiència Provincial d’Alacant acaba de dictaminar sobre el cas entre l’exjugador del Barça Oleguer Presas i la marca de roba esportiva Kelme em sembla que vulnera clarament els drets dels treballadors.
Aquest cas va començar quan Oleguer va publicar un article titulat La Bona Fe (http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=2262903 ) en el diari basc Berria i en el setmanari català La Directa. Aquest article posava el dit a la nafra sobre el comportament de la justícia espanyola en un cas polèmic i que va provocar molta irritació en el nacionalisme espanyol com va ser el de De Juana Chaos.
Sembla que a la direcció de Kelme, que equipava a Oleguer, no li van agradar les opinions del futbolista i va decidir rescindir immediatament el contracte que tenia amb el jugador. Tot i que en un principi un jutjat d’Elx va donar la raó a l’actual futbolista de l’Ajax, l’Audiència Provincial d’Alacant ha revocat la sentència anterior i ha donat la raó a l’empresa a l’hora de revocar unilateralment el contracte que mantenien Kelme i Oleguer.
Em sembla denunciable que una empresa pugui rescindir contractes a partir de no compartir les opinions polítiques de les persones a qui han contractat. És una falta de lliberta d’expressió total. Podran un dia acomiadar algú d’una empresa per haver escrit una carta al diari que no hagi agradat a la direcció de l’empresa? No sabia Kelme que Oleguer era una persona compromesa abans de fitxar-lo per la seva empresa? Actuarien igual si l’esportista representat hagués fet declaracions de caire espanyolista o fins i tot racista?
De tots és sabut que molts esportistes catalans que participen en competicions on els patrocinadors són imprescindibles ( com per exemple els esports de motor ) tenen prohibit per contracte poder manifestar-se políticament o tenen prohibit sortir amb certes banderes després d’haver fet una bona actuació en algun gran premi.
Un cop més es demostra que, tot i que a vegades certa part de la població demana més implicació política als esportistes de renom, la llibertat d’expressió en aquest entorn està molt lluny de ser possible.