dimarts, de novembre 11, 2008

Anhortosis Famagusta


Si la setmana passada parlàvem del futbol xipriota en general, ara explicarem la història del que actualment és el club més conegut d’aquella illa: l’Anhortosis Famagusta.
Anhortosis neix el 1911 com una associació cultural fundada a la ciutat de Famagusta per sectors que pertanyien al nacionalisme grec, és a dir, que volien la integració de Xipre amb l’Estat grec. En aquells moments l’illa formava part l’administració britànica. Aquella entitat cultural ràpidament va anar tenint notorietat dintre de la ciutat i va anar agafant força les seccions esportives com el futbol o el voleibol.
La implicació política d’aquella associació va fer que els colonitzadors britànics la veiessin com un enemic i l’arribessin a clausurar el 1931, amb l’ inici de les revoltes anticolonialistes que el nacionalisme grec va dur a terme.
La implicació entre el club i la política va ser present durant tots aquell tumultuosos anys. Així la identificació de l’Anhortosis amb la banda armada EOKA ( Organització Nacional de Combatents Xipriotes ) és evident durant els anys 50, quan aquella organització va tenir un paper important en la lluita contra l’ imperialisme britànic. Aquells van ser uns anys molt durs per l’Anorthosis que va veure com el 1958 la seva seu social era bombardejada i destruïda.
Va ser durant aquells anys cinquanta quan el club de Famagusta va començar a guanyar títols i a ser una de les principals potències futbolístiques de l’illa.
A partir de la descolonització britànica dels anys 60’s hi ha un enduriment dels enfrontaments entre la població proturca i la progrega. Tot i compartir govern, les coses no milloren i el 1974 es produeix un cop d’estat progrec i la posterior invasió de la illa de l’exèrcit turc. Això acabarà amb la partició de la illa i la formació de dues entitats autònomes diferents. La República de Xipre reconeguda oficialment ( que és la Xipre majoritària i culturalment grega ) i la República Turca del Nord de l’Illa, que serà la minoritària i pro Turquia.
Per l’Anorthosis, com per d’altres clubs, la situació geogràfica i les idees polítiques del club no coincideixen, passant a ser un dels anomenats clubs desterrats de Xipre. És a dir que la ciutat de Famagusta, i l’Anorthosis de rebot, queda situada a la zona turca. Això suposa que aquest club, com milers de persones, va haver d’emigrar i canviar de zona i passar-se a la zona grega per situar-se a la ciutat de Larnaca.
Des de Larnaca l’equip s’ha consolidat com un dels principals equips xipriotes fins al moment actual, que es pot considerar com la principal fita de l’equip esportivament parlant. Tot i la proesa d’aquest any, l’Anorthosis té altres moments importants en la història recent del club, com quan va aconseguir derrotar l’Athletic de Bilbao durant el partit d’anada de la copa de la UEFA de la temporada 1994-95 i sobretot quan va eliminar el Trapzonspor turc en una eliminatòria prèvia de la lliga de campions, en un duel que va aixecar passions i alguna cosa més.