dimecres, de novembre 26, 2008

Derry City Football Club


Pocs són els casos de clubs europeus que juguin a una lliga que no correspongui a la del seu estat. Acostuma a passar en casos en què aquests clubs tenen un significat polític especial, cosa que els fa abandonar la seva teòrica lliga i anar a una altra competició que no els hi sigui tan hostil. Aquest és el cas del Derry City.
Derry és una ciutat nord-irlandesa que està situada molt propera a la frontera de l’actual República d’Irlanda. Des de que el 1921 hi va haver la divisió de la illa entre aquestes dues Irlandes, Derry sempre ha estat la punta de la llança republicana i el principal baluard del nacionalisme irlandès que reclamava la unió amb la Irlanda republicana i lliure.
El Derry City és el principal equip de futbol de la ciutat, i només amb el nom del club ( el Derry republicà en contraposició al Londonderry oficial britànic) ja es postula políticament. Per tot això al Derry City, tot i que va intentar no tenir una vinculació política massa estreta amb cap dels dos sectors, sempre li va costar molt jugar a la Irish Premier League. A Irlanda del Nord la majoria de suporters dels equips que participaven de la lliga tenien fortes simpaties unionistes i pro britàniques. El públic republicà sempre va tenir més tendència cap el futbol gaèlic o el hurling, esports gaèlics amb una alta vinculació amb el nacionalisme irlandès, que no pas el futbol.
Durant els anys més durs d’enfrontaments entre les dues comunitats nord-irlandeses, els coneguts troubles, el futbol també se’n va veure afectat i especialment el Derry City. El principi dels anys setanta el Derry va veure com la violència contra el seu equip i els seus seguidors era cada cop més elevada. D’altra banda la violència també era exercida pels seguidors del City sobretot quan jugaven a casa, ja que el seu estadi estava situat molt a prop del mític barri del Bogside, on l’ IRA i el moviment republicà irlandès tenien l’índex més alt de popularitat i suport de tot Irlanda. Això va desembocar amb la crema d’un autocar de seguidors de l’equip rival del Ballymena, seguidors amb una forta vinculació amb els nuclis més durs de l’unionisme.
Després de tots aquells incidents la IFA, l’associació que organitzava la lliga nord-irlandesa, i la RUC ( Royal Ulster Constarbury ), policia d’Irlanda del Nord amb clares preferències pro britàniques, van decidir fer jugar els partits de futbol del Derry City lluny del seu estadi de Brandiwell a la veïna ciutat de Coleraine, població propera a Derry però amb un alt percentatge de població unionista. Això va significar la mort esportiva del Derry City, que va veure com perdia suport dels seus seguidors i va acabar amb l'abandonament de la lliga del primer equip de futbol l’any 1972.
Finalment i després d’uns anys en què el primer equip de futbol no va competir a nivell oficial, l’any 1985 el Derry City és acceptat per jugar a la lliga de la Irlanda republicana, la Eircom League, on fins el moment ha aconseguit un parell de títols de lliga. El suport de personatges públics de la ciutat, com el premi Nobel de la pau John Hume, ha permès al Derry City tornar a aixecar el vol i tornar a ser un equip punter a Irlanda.