divendres, de novembre 07, 2008

Futbol xipriota


El primer cop que vaig tenir constància del futbol xipriota com un futbol emergent va ser quan Xipre va vèncer l’Espanya de Javier Clemente per 3 a 2. Personalment aquell resultat va ser una gran i grata sorpresa. De fet, més que un èxit de la selecció mediterrània ho vaig considerar un ridícul espantós de la selecció espanyola. Fins llavors, per mi, Xipre era assimilable a altres seleccions de baix nivell com Malta, Albània, San Marino o Luxemburg.
A partir d’aquell fet vaig poder anar constatant que cada cop hi havia més jugadors xipriotes jugant a lligues de primer nivell. I tot i que encara no podem considerar Xipre com un referent del futbol europeu, si que sembla que ha aconseguit fites que fins el moment eren impensables. L’arribada de l’Anorthosis Famagusta a la lligueta de la Champions ha estat un pas més per aquest futbol. L’eliminació de l’Olympiakós grec a la prèvia i el paper que està fent en aquesta lligueta, fa que aquest equip s’hagi convertit en la sorpresa més agradable en aquesta Champions League.
El futbol xipriota es veu directament afectat per la situació política de la illa. La separació d’aquest país en dues parts entre la zona turca i la zona grega, ha comportat la creació de dues seleccions nacionals. La que és reconeguda internacionalment és la selecció de Xipre de la zona grega, que és la majoritària. Aquesta selecció és la que fins el moment ha jugat les fases de classificació d’Eurocopa i Mundial i és reconeguda oficialment per la FIFA i la UEFA. Fins aquests moments, els éxits d’aquesta selecció han estat escassos, i no ha arribat a cap fase final, ni de mundial ni d’eurocopa, ni d’olimpíada.
L’altre equip nacional d’aquesta illa és la selecció de la banda d’influència turca. Aquesta no és reconeguda internacionalment, excepte per Turquia, i la seves participacions són bàsicament partits amistosos.
Cada Federació organitza les seves pròpies lligues. Per una banda hi ha les lligues de la federació reconeguda internacionalment , la Cyprus football Association ( http://www.mlahanas.de/Cyprus/Sport/CyprusFootballAssociation.html ) que està sota la zona d’influència grega. D’altra banda hi ha la Cyprus Turkish Football Federation, que no és reconeguda per les associacions oficials de futbol, però si per la Nouvell Federation-Board ( http://www.nf-board.com/ ). Aquesta associació organitza campionats de seleccions que per diversos motius no són reconegudes internacionalment, seleccions com : Occitània, el Kurdistan, el Poble Romaní o el Tibet.
El futbol xipriota està tan dividit com la política d’aquest país. Potser amb els principis d’acord entre les dues comunitats el futbol també podrà anar clarificant el seu futur.